Arjan van der Laan


Geboortedatum: 10 november 1969

Functie: Bondscoach Nederlands vrouwenelftal

Contract tot: 2017

Nationaliteit: Nederlands

Vorige clubs (trainer): Sparta, FC Utrecht, FC LisseUitgebreid profiel

Arjan van der Laan speelde tussen 1992 en 2006 voor Sparta, FC Twente, ADO Den Haag en FC Dordrecht. Het was een mooie voetbalcarrière waarin hij onder meer de KNVB-beker won (in 2001 met Twente) en promoveerde naar de Eredivisie (met ADO in 2003).
Nadat hij stopte als profvoetballer werd hij jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam. Hij liep stage bij NEC en was trainer van Jong Sparta en assistent-trainer van het eerste, bovendien trad hij twee periodes op als interim-hoofdtrainer van Sparta Rotterdam. In 2014 werd Arjan van der Laan jeugdtrainer en assistent bij de beloften bij FC Utrecht. Daarna was hij een jaar hoofdtrainer van amateurclub FC Lisse.
In oktober 2015 werd hij benoemd tot bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal.
De verbintenis van Van der Laan loopt tot en met het EK van 2017, dat in Nederland wordt gehouden. Voor nu is het halen van de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro de eerste doelstelling. Daarvoor moet het team aan de slag tijdens het kwalificatietoernooi dat in maart in Nederland gehouden wordt.
De nieuwe bondscoach trainde het team van zijn vrouw twee jaar. Los daarvan heeft hij als trainer niet eerder met vrouwen gewerkt. Voor Van der Laan is dat geen enkel probleem. “Er verandert voor mij niet zo heel veel en het is allemaal niet zo spannend. Het draait om het voetbal,” vertelde hij tegen de NOS.
De hoofdtrainer vindt het een eer om als bondscoach aan de slag te gaan. “De KNVB heeft de ambitie om structureel aanwezig te zijn op eindtoernooien en uiteindelijk toe te werken naar een plek bij de top vijf van Europa. Het is fantastisch om daaraan te mogen bijdragen en ik kijk uit naar het eerste moment dat ik met het team op het trainingsveld sta.”