Het debuut van Lulu Statia

Intimi noemen hem Lulu, maar eigenlijk heet hij Luvienno Statia (19). Met zo’n koosnaam hoor je natuurlijk gewoon thuis in de voetballerij. Het begin is gemaakt. Eind november debuteerde Lulu in het eerste van FC Dordrecht.  

 

Vrijdag 25 november was je debuut tegen FC Eindhoven. Wanneer wist je dat je erbij zat?

“Ik trainde op dinsdag met het eerste. De dag ervoor had ik nog met de beloften gespeeld. Tijdens de training zat ik bij de basis elf, maar dat zegt nog niets. Omdat ik de week ervoor ook al op de bank had gezeten tegen Helmond Sport, had ik wel een vermoeden. Donderdag hoorde ik dat ik in de basis stond.”

 

Wat dacht je toen?

“Eindelijk mijn kans. Mijn harde werken wordt beloond. In de voorbereiding had ik al een paar keer met het eerste gespeeld en getraind, maar na een tijdje zat ik weer gewoon bij de beloften. Ja, dat was best een teleurstelling. Maar je kunt daar niet in blijven hangen. Op een gegeven moment heb ik de knop om gezet. ‘Nu ga ik weer lekker voetballen en hard trainen.’ Dat is me gelukt en het heeft zich uitbetaald.”

 

Was je nerveus voor je debuut?

“Ik had tegen Eindhoven wel een beetje spanning, ja. Ik wilde vooral geen fouten maken. In je hoofd zie je voor je dat je een blunder maakt en een goal veroorzaakt. Maar na een tijdje is dat eraf en speel je vrijuit. En het ging goed. De wedstrijd daarna stond ik weer in de basis. Dat was een ook een moeilijke wedstrijd waarin ik tegen Václav Černý stond. Voor mijn gevoel heb ik mijn taken goed vervuld.”

 

Welke plannen heeft FC Dordrecht met jou?

“We zijn in gesprek over een contract. Dus moeten ze wel tevreden zijn. Ik heb mijn spullen nu ook verhuisd naar de kleedkamer van het eerste elftal. Daar heb ik mijn eigen kluisje. Dat betekent dat ik vast bij het eerste zit.”

 

En wat zijn jouw plannen?

“Ik wil later bij een grote Spaanse of Engelse club spelen. Barcelona is mijn droomclub, maar ik denk dat ik beter zou passen bij een club als Arsenal. Eerst maar eens aan de slag met mijn verbeterpunten. Dat zijn bijvoorbeeld de keuzes die ik maak in het veld. Ik beslis vaak te snel, wat soms leidt tot balverlies. Terwijl ik dan best nog wel tijd heb om de bal vast te houden. Verder rond ik dit jaar mijn opleiding tot administratief medewerker af. Ik zou dan nog verder kunnen leren, maar ik ga me dan helemaal op voetbal focussen.”