Ilias in het eerste

Ilias Alhaft (19) debuteerde op 29 april met Sparta Rotterdam tegen FC Dordrecht. De aanstaande eredivisionist verloor, maar Alhaft is tevreden over zijn eerste speelminuten.

Je debuteerde in de 85e minuut tegen FC Dordrecht. Hoe was het?
– “Ik was blij en trots en vastbesloten mijn visitekaartje af te geven. Dat is volgens mij gelukt. Er werd geschreven dat ik een leuke actie had gemaakt met een afstandsschot. Dan heb je het wel goed gedaan. Na de wedstrijd had ik ook allemaal leuke berichtjes op mijn telefoon.”

Je begon pas op je achtste met voetballen.
– “Van mijn ouders moest ik eerst mijn zwemdiploma halen. Daarna ging het snel. Op mijn tiende werd ik door Sparta gescout. Vervolgens ging het steeds vooruit. De enige tegenslag was toen ik mijn pols brak en bij Oranje O14 buiten de selectie viel. Ik heb tot vorig jaar moeten wachten voor ik weer werd uitgenodigd voor het Nederlands team.”

Is er al over jouw toekomst bij Sparta gesproken?
– “Het is zeer waarschijnlijk dat ik volgend jaar definitief bij het eerste aansluit. Officieel hoor ik nog bij de beloften, maar ik train al een tijd mee met het eerste. Zelf was ik niet honderd procent tevreden over mijn spel, maar toch mocht ik in januari op trainingskamp met de selectie. Het is fijn dat de trainers zoveel vertrouwen in me hebben. Ik werk er hard voor, maar dat kost me geen moeite. Ik realiseer me heel goed dat veel jongens in mijn schoenen zouden willen staan.”

Hoe ziet je droomcarrière eruit?
– “Ik ben nuchter. Ik wil nog een jaar of twee bij Sparta rijpen en dan een stap vooruit maken naar een grotere club. Ja, en als ik dan mag dromen, dan wordt het ooit Barcelona en dan sta ik ook nog eens met die gouden bal in mijn handen.”

Ben jij erbij als Oranje O19 deze zomer meedoet aan het EK in Duitsland?
– “Ik heb dit seizoen alleen maar bij de voorselectie gezeten. Ik ben een beetje afhankelijk van de jongens die met hun eigen club aan de voorbereiding beginnen. Het is dus afwachten.”