Bondscoach Arjan van der Laan wint met het Nederlands vrouwenelftal van Frankrijk.

Het Nederlands vrouwenelftal heeft vrijdag de oefeninterland in en tegen Frankrijk met 2-1 gewonnen. Na een snelle 2-0 voorsprong voor Oranje drong de nummer drie van de FIFA-wereldranglijst de rest van de wedstrijd aan. Maar de Oranjeverdediging hield stand en stond slechts één tegendoelpunt toe.

De interland in het Stade Jean-Bouin was de eerste onder leiding van bondscoach Arjan van der Laan die zich geen beter debuut kon wensen. “Nee, daar hoef ik niet lang over na te denken. Het geeft kippenvel om als coach van jouw land op de bank te zitten, het Wilhelmus te horen en het team te begeleiden. Als je dan ook nog wint van de nummer drie van de wereld is dat enorm lekker. Daarnaast heb ik goede intenties gezien en is het een wedstrijd waar we op voort kunnen bouwen.’
Waar het eerste kwartier van de wedstrijd nog redelijk rustig voorbij ging was het in de zeventiende minuut ineens raak. Daniëlle van de Donk stond plots oog in oog met de Franse keeper nadat de bal uit de kluts bij haar terecht was gekomen. De kleine middenvelder hield het hoofd koel en scoorde met een fraai stiftje. Vrijwel direct daarna werd de voorsprong uitgebouwd via een vlijmscherpe counter. Vivianne Miedema stuurde Manon Melis goed de diepte in. Haar voorzet, die eigenlijk bedoeld was voor Lieke Martens, werd door Mbock Bathy in eigen doel gewerkt.

Daarna kregen vooral de Françaises de kansen. Zo was spits Eugénie le Sommer twee keer dichtbij een aansluitingstreffer, maar zij vond de goed keepende Sari van Veenendaal op haar weg. Uiteindelijk kon de goalie niet voorkomen dat Camille Abily de 1-2 binnenschoot. “Sari stond fantastisch te keepen. Frankrijk moest natuurlijk komen. Ik heb in de rust benadrukt dat we niet te nadrukkelijk de voorsprong moesten verdedigen maar ook moesten blijven voetballen. In de tweede fase van de tweede helft kregen wij daardoor ook weer mogelijkheden”, aldus Van der Laan.
In die tweede helft bleef de Franse druk aan, maar de nieuwbakken bondscoach zag dat zijn ploeg knap standhield. “Iedereen is hier, denk ik, toch een beetje door verrast. De meiden kunnen meer dan ze denken. Uiteindelijk gaat het om het Olympisch kwalificatietoernooi in maart. Die wedstrijden worden ook niet makkelijk. Overwinningen als deze zijn goed om vertrouwen te krijgen in het idee dat alles mogelijk is.”

De eerste werkweek van Van der Laan zit er nog niet op. Dinsdag wacht nog een oefeninterland, uit tegen Polen. “De eerste dagen zijn me zeer goed bevallen. De selectie is enorm gretig en ik heb de speelsters deze week tijdens de training moeten terugfluiten omdat ze te hard wilden. Het is fijn om de meiden bij elkaar te hebben. We moeten deze tijd goed benutten om aan onze doelstellingen te werken. Daar gaan we de wedstrijd tegen Polen ook voor gebruiken.”

De vraag is of Stefanie van der Gragt daar ook bij is. De verdediger viel in de rust uit met een hoofdblessure na een harde botsing met een Franse tegenstander. “Ik hoop dat het goed met haar gaat. We hebben iedereen hard nodig”, aldus de winnende coach.

Statistieken:
Frankrijk – Nederland 1-2 (1-2).
Scoreverloop: 17. Danielle van de Donk 0-1; 18. Mbock Bathy 0-2 (e.d.); 31. Camille Abily 1-2.
Opstelling Nederland: Van Veenendaal; Van Lunteren, Van der Gragt (46. Kerkdijk), Van den Berg, Janssen; Dekker (77. Middag), Van de Donk (88. Van de Sanden), Spitse (82. Slegers); Melis, Miedema (77. Van de Ven), Martens.

Bron: KNVB.nl