Contract én debuut voor Shaquille Pinas

Shaquille Pinas (18) kwam flitsend uit de startblokken van 2017. Hij tekende een profcontract bij FC Dordrecht en maakte dezelfde week zijn debuut tegen Jong FC Utrecht.

 

Een profcontract en je debuut in het betaald voetbal. Vertel?

“Het ging allemaal best snel. Met oud en nieuw waren we met de familie bij elkaar. Ik heb toen gezegd dat ik, na mijn neef, de volgende Pinas wilde zijn die zijn profdebuut zou maken. In januari zat ik nog gewoon in de A1. Ze zeiden me dat ze tevreden over me waren en dat ik met het eerste mocht meetrainen. De dag erop weer en toen nog eens. Ineens werd me verteld dat ze me een contract wilden geven. En ik mocht ook meteen mee naar FC Oss. Ik had wel het gevoel dat ik goed bezig was, maar ik wist eigenlijk niet dat ik al zó ver was.”

 

Een week later maakte je je debuut…

“Klopt. In de week ervoor had de trainer al gezegd: ‘Ik ben echt blij met jou. Jij staat in de basis tegen Jong Utrecht. Speel vrij en wees niet bang.’ Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Op de dag zelf was ik al vroeg wakker terwijl ik normaal goed kan uitslapen. Mijn zus en nicht hebben geprobeerd me af te leiden tot ik naar het stadion moest. Gek genoeg was alle spanning weg toen ik op het veld stond. En het ging goed. Ik gaf de assist voor het eerste doelpunt. Met links, ja. Ik ben tweebenig, maar heb een lichte voorkeur voor links. Eigenlijk wilde ik de bal nog terugkappen om hem met rechts voor te geven, maar hij was zo ook al scherp genoeg. We wonnen met 3-0 en de trainer zei dat ik een goede wedstrijd had gespeeld.”

 

Jouw vader is voetbaltrainer en scout. Heeft hij je veel achter de broek gezeten?

“Voetbal was altijd al alles voor me. Al heb ik ook slechte momenten gekend. Op een zeker moment dacht ik dat ik nooit door zou stromen naar het eerste. Ik ging met tegenzin naar de training en zat in de kleedkamer nog te balen. Dat verdween zodra ik op het groene matje stond. John Veldman is daar ook belangrijk in geweest. Hij heeft me altijd voorgehouden dat ik op mijn achttiende in het eerste van Dordt kon staan. Hij heeft me altijd gesteund en op me ingepraat als dat nodig was.”

 

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Bij Dordrecht willen ze me zoveel mogelijk laten spelen. Mijn contract gaat officieel per 1 juli in. Ik krijg de komende tijd de gelegenheid me verder te ontwikkelen. Ik heb al behoorlijke stappen gemaakt. Ik voel me fitter na de wedstrijd omdat ik geleerd heb mijn krachten beter te verdelen. En tja, en als ik dan een beetje mag dromen, dan hoop ik ooit voor een club als Manchester United of Barcelona te spelen. Of nog liever: Feyenoord. Ik houd zoveel van die club.”