“Ik wilde altijd al naar Amerika gaan”

Kelvin Leerdam (27) maakte deze zomer de overstap naar Seattle Sounders. De club werd vorig seizoen kampioen van de Verenigde Staten en is vast van plan dat dit jaar weer te worden. Kelvin tekende er voor meerdere jaren.

 

Jouw contract bij Vitesse liep dit jaar af. Hoe ben je bij Seattle Sounders terecht gekomen?

Eind juni hebben ze contact gezocht met mij en met John Veldman. Het ging eigenlijk heel snel. Iedereen die mij kent, weet dat ik ooit voor langere tijd naar Amerika wilde gaan. De cultuur spreekt me aan en ik houd van Amerikaanse sporten. Sporters worden hier echt op handen gedragen. Basketbal en honkbal zijn weliswaar populairder dan voetbal, maar voetbal gaat aardig vooruit. Deze stap was daarom interessant voor mij.

De Amerikaanse competitie zou minder sterk zijn dan de Europese. Hoe ervaar jij dat?

Vergeleken met de grote Europese competities klopt dat wel, maar verder valt het wel mee. Als je het mij vraagt, wordt er tegenwoordig overal op niveau gespeeld. Seattle Sounders is een ervaren ploeg, met een aantal dertigers. Een paar jongens hebben al een WK gespeeld, dus die weten wel wat er nodig is in bepaalde wedstrijden. Het voetbal in Amerika zit enorm in de lift. De komende jaren wordt de Major League Soccer stapsgewijs uitgebreid. Nu zitten er trouwens al 50.000 supporters bij elke thuiswedstrijd.

 

Je stroomde halverwege de competitie in. Hoe was dat?

Ik moest me snel aanpassen. Binnen een team zijn nu eenmaal bepaalde automatismen. Ik moest de spelers en hun karakter leren kennen. En natuurlijk was mijn thuissituatie ook anders dan normaal. De eerste twee weken woonde ik in een hotel. Mijn gezin zit nog in Nederland. Die wil ik begin volgend seizoen laten overkomen.

Op voetbalgebied zijn er niet zoveel verschillen. Er heerst wel een andere sportcultuur. Voor elke wedstrijd word het volkslied gezongen bijvoorbeeld. En er is een soort broederschap. Iedereen is ontzettend trots om Amerikaan te zijn. Overal wappert de Amerikaanse vlag. Wat echt heel erg anders is, zijn de reistijden. Soms ben je zeven uur onderweg naar een uitwedstrijd. Verder spelen we in twee zogenaamde conferences. De beste zes spelen tegen elkaar in de play-offs en uiteindelijk spelen de twee beste teams om het kampioenschap. Vorig jaar werd Seattle Sounders kampioen.

 

Je debuteerde tegen DC United. Vertel.

Dat is misschien wel de gekste wedstrijd die ik heb meegemaakt. We stonden met 3-0 achter, vlak voor ik erin kwam maakten we de 3-1. Daarna werd het snel 3-2 en vervolgens scoorden we binnen vijf minuten nog twee keer. Dat was een mooie maar aparte wedstrijd. De keer erna, tegen SJ Earthquakes, stond ik in de basis en toen scoorde ik ook nog. We staan nu vijfde in onze conference.

 

Wat betekent deze stap voor de rest van je carrière?

Ik geniet van het moment. Seattle is een heel mooie stad, met veel water, bergen en een woestijn. Het cultuurverschil met Nederland is niet zo groot. Ik kan mezelf prima verstaanbaar maken en mijn kinderen kunnen hier straks naar school. De club heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik me hier welkom en goed voel en voor langere termijn hier kan blijven.

 

 

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).